baby, momentálna doba dodania je 2-10 pracovné dni🤍

Prečo je lokálna výroba drahšia ako fast fashion?

Určite ste sa už niekedy zamysleli nad našimi cenami a možno vo všeobecnosti nad cenami lokálnych výrobcov. Prečo sú veci také drahé, keď niekde inde si viem tie ‘isté’ veci kúpiť ze tretinové ceny? (''Určite si všetko berú pre seba do vrecka.'') Sme si isté, že to napadlo nie jednu z vás, a keďže sme sa nie raz stretli s komentármi ohľadom cien slovenských výrobcov,  rozhodli sme sa vám priblížiť ako to vlastne celé funguje, za čo si platíme a prečo sa lokálne vyrábané oblečenie nedá predávať za tretinové ceny.  

Porovnávať treba, ale len to, čo je porovnateľné.

(fotka z výroby: našívanie štítku na naše PLUM bikerky)

Bez názvu

Veľké, celosvetové spoločnosti vyrábajú oblečenie v desať, ak nie stotisícoch kusov denne. Na internete ste určite postrehli v akých podmienkach sa to oblečenie vyrába. (Ak nie, tak určite odporúčame si o tom niečo pozrieť.) Bohužiaľ, veľmi často ide o malé deti alebo starých ľudí, ktorí pracujú v katastrofálnych podmienkach. Veľké výrobné haly bez prístupu vzduchu, dýchajú škodlivé výpary, pracujú celé dni za 1 dolár na deň. Pre tieto spoločnosti je úplne v poriadku predávať legíny, tričká, jednoducho čokoľvek doslova za pár drobných. V takom prípade sa nad cenou ani nepozastavíme. Veci oskúšame, sedia, cena skvelá, tak si ich kúpime. Veľa z nás uprednostní tričko za 5€, ktorého pôvod vobec nepozná, nevie kto a za akých podmienok tričko šil a či vôbec bol za svoju prácu patrične ohodnotený. Niekde musí byť ten háčik a niekto utrpel následok toho, prečo je fast fashion taká lacná. (Aj keď v poslednej dobe už ani fast fashion móda nepatrí medzi tie lacnejšie varianty.)

(deti vo výrobných halách fast fashion)

Snímka obrazovky 2024-01-24 o 7.52.21 

Prečo su potom naše Crisbe kúsky, a vôbec veci vyrábané na Slovensku vo všeobecnosti drahšie?

Samozrejme, nehovoríme, že kupovať si oblečenia z trhových reťazcoch je zlé alebo žeby sme mali nakupovať len od lokálnych výrobcov. Podstatou tohto článku je to, aby sme poukázali na rozdiel výroby a zobrazili realitu ako funguje výroba, a nielen oblečenia, na Slovensku.

Za každým kúskom oblečenia je niekto, kto ten kúsok vymyslel, rozmýšľal ako to spraviť. Aký materiál bude vhodný, ako spraviť strih tak, aby sedel čo najlepšie, a aby sa v ňom ľudia, ktorí si kúsok kúpia cítili čo najlepšie. Aby sa práve ten kúsok stal ich voľbou číslo 1 alebo, aby patril k obľúbeným kúskom v šatníku. To zaberá čas, je to proces.

(BASIC tričká pripravené na odoslanie)

IMG_1370

Na ten jeden kúsok je potrebný výber správneho materiálu, aby vydržal čo najdlhšie. Tomu (v našom prípade) predchádza skúška materiálu. Niekedy je toto proces na niekoľko týžňov, či mesiacov, kým sa dopracujeme k takému, aký si predstavujeme.  Materiály použité na výrobu našich vecí pochádzajú z Európy. 

(fotka zo skladu: rebrované materiály  používame na kraťasky, bikerky & legíny)

IMG_4380 

Ďalej je tu niekto, kto daný kúsok ušije. Pani krajčírka. Následne veľmi dôležitý je marketing, aby sa o značke ľudia dozvedeli a fungovala tak ako má. Objednávky balíme a odosielame, čo milujeme robiť a sme veľmi vďačné keď si vyberiete práve nás🫶🏼 

(Crisbe balíčky na ceste k svojim novým majiteľkám)IMG_4900

Okrem tých príjemných vecí sú aj iné, ktoré k podnikaniu patria ako sú platenie odvodov, daní, účtovníčky, krajčírky, nájmu, elektriny a všetkého, čo k tomu patrí. Samozrejme, nesmie sa zabudnúť aj na zisk. (Stretli sme sa totiž aj s otázkou, či potrebujeme zisk, pretože bez toho by boli naše veci lacnejšie :D .. a teda naša otázka je, kto by chodil do práce, keby za to nedostal zaplatené? :D) 

(fotka z výroby: 1.krok - polohovanie dielov teplákov, 2.krok - strihanie a následne precízne šitie)

FullSizeRender

Nehovoríme tu len o nás a našej značke, ale o všetkých lokálnych značkách/výrobách tvoriacich niečo vlastné. Nemusí ísť o oblečenie, ale o čokoľvek iné či už je to jedlo, šperky, hračky, čokoľvek. 

My niečo tvoríme, máme svoj vlastný príbeh a nášmu oblečeniu, značke dávame dušu, niečo z nás. Za každým kúskom sa skrýva veľa práce, trpezlivosti, kreativity  a upravovania strihov a detailov až do dokonalosti a až nakoniec vznikne samotný produkt, ktorý bol niekoho snom, ako to je v našom prípade. 

Za tým všetkým krásnym je častokrát aj mnoho trápení, ale aj úsmevov, ktoré zákazník nevidí, ale snažíme sa, aby z každého kúsku bolo vidieť to, čo cítime keď ho vytvárame. A to je vďačnosť a radosť, že sme sa vybrali touto cestou, plniť si náš sen.

O tom všetkom to je, všetko to krásne a niekedy aj menej pekné patrí k celej tvorbe jedného kúsku a budovania značky. A presne v tom spočíva rozdiel medzi kvalitou a kvantitou.

 

- sestry Crisbe

 

Späť do obchodu